Actueel

15 Mei was een heuglijke dag. Sytse Faber slaagde deze dag, onder perfecte omstandigheden, voor examen molenaar. Tevens was dit de eerste dag dat De Rat draaide met nieuwe fokken!

examen sytse 1

examen sytse 2

8 Mei was het nationale molendag: Hierbij een paar foto's ondanks het wel erg slechte weer.

molendag 1

molendag 2

Een zoon van Tom Pollmann(de bouwer van de Emma) vloog over de molen en heeft de molen al draaiende gefilmd. Hierbij een link om het filmpje te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=rRvb9FuuvJM

Via de webcam is te zien dat de fokken van de molen steeds slechter worden. Vorig jaar is al begonnen met de voorbereidingen om ze te vervangen. Met de komst van Kelvin Abelsma(leerwerkervaringstraject) en Friso Wiersma(stageloper hout en meubileringscollege), komt het nu allemaal in een stroomversnelling. Onderstaande foto laat het bewijs zien

maken fokken 1

maken fokken 2

Woensdag 14 april werd een bezoek gebracht aan de molen door leden van de plattelandsprojecten Zuidwest Friesland. Men had speciaal voor de Rat gekozen omdat wij sinds kort ook werkervaringsplek zijn, samen met het project van de houten bok bij de molen. Financiele ondersteuning komt deels van de plattelandsprojecten.

Tijdens het bezoek vertelde gedeputeerde Jannewietske de Vries, dat ze iedere morgen haar brood smeert op een windmolengezaagd snijplankje van De Rat!!

bezoek gedeputeerde 1

Gedeputeerde Jannewietske de Vries, met aan haar zijde wethouder Gerben Gerbrandy en molenaar Simon Jellema.

 

Een nieuw rekord in 2009!! Maar liefst 6461 mensen hebben de molen bezocht. De samenstelling van de bezoekers:

groepen: 1848 personen

volwassenen: 2737

kinderen: 1268

deelnemers stadswandeling: 608

schoolproject

Bovenstaande foto is gemaakt tijdens een bezoek van een schoolklas in het kader van, HET GEHEIM VAN DE MOLENAAR. Een samenwerking van kunstenares Mies Delgorge en de molenaar. Mede dank zij dit soort projecten is het bezoekersaantal flink gestegen.

Afgelopen winter zijn er onnoemlijk veel foto's van de molen gemaakt. De sneeuw had daar natuurlijk alles mee te maken. Sneeuw was geen probleem voor de molen, wel de strenge vorst! Maar liefst twee maanden was het niet mogelijk om de stammen de molen in te slepen.

sneew

 

Na 25 jaar goed te hebben gefunctioneerd, is in 2009 het dek van de sleephelling vervangen. Toendertijd is gebruik gemaakt van de houtsoort bilinga. Tevens waren de dekplanken kort, zodat meerdere aanzettingen noodzakelijk waren. En juist bij deze aanzettingen is het hout na 25 jaar verrot. Nu is gekozen voor de houtsoort azobe en zijn de planken in een lengte aangebracht.

sleephelling