Vrijwilligers

Waarom wil iemand molenaar of vrijwilliger worden op houtzaagmolen De Rat in IJlst?

Van jongs af aan gefascineerd door molens,  door een molenaar een keer meegevraagd, of op een open dag de ogen uitgekeken en dan komt het gevoel : dit wil ik doen!

Een ding hebben molenaars en vrijwilligers van De Rat gemeen: ze zijn gegrepen door het “molenvirus”.

Door de ambachtelijkheid, de geur van hout en het resultaat van op windkracht gezaagde boomstammen, het werktempo dat door de wind bepaald wordt, de hechte vrijwilligersgroepen... En ook het uitleg geven aan de vele bezoekers, waarmee de historie van de molen wordt uitgedragen.

Elke keer is er iets te beleven en komt u thuis met een verhaal. En niet te vergeten : het gevoel een bijdrage te leveren aan het in stand houden van dit bijzondere monument.

Op houtzaagmolen De Rat, een schitterend werkend industrieel monument en tevens opleidingsplaats voor het molenaarsberoep, staan twee beroepsmolenaars en vijftien vrijwilligers die De Rat in bedrijf houden.

Deze vrijwilligers waarvan een aantal al heel lang op de molen komt, leveren ongeveer 85 arbeidsuren per week. Onder hen zijn 8 gediplomeerde molenaars, in mei 2019 is er weer iemand, die als vrijwilliger begon, opgeleid en geslaagd op De Rat.  Bijna de helft van hen heeft de BHV-cursus met goed gevolg afgelegd. Overigens kan men ook zonder deze opleidingen te volgen, vrijwilliger op de molen worden.

En dames ….de molenwereld is niet alleen voor mannen.

Interesse? Neem contact op of kom eens langs!