Werk aan de molen!

In de herfst van 2020 won houtzaagmolen De Rat de tweede prijs bij de BankGiro Loterij Molenprijs. De 8590 uitgebrachte stemmen waren goed voor € 8.590,-. Dit bedrag  gaf de aanzet tot een al lang gewenste verbouwing. Deze maand gaat de entreeruimte van de molen op de schop. 

Zeven verschillende fondsen, o.a. Rabobank Sneek en het Prins Bernhard Cultuurfonds, evenals de stichting Houtzaagmolen De Rat zelf, hebben het gewonnen bedrag aangevuld tot €50.000, zodat de lang gewenste interne verbouwing van De Rat van start kan gaan. Om te voorkomen dat het ambacht van molenaar uitsterft en molens niet meer kunnen draaien, maken molenaars Simon en Jaap mensen enthousiast en leiden ze op. Dat willen ze blijven doen en méér gaan doen zelfs, en dat kan als De Rat een educatieruimte krijgt.

In de kerstvakantie hebben molenaars en vrijwilligers, met kleine groepjes tegelijk, flink opgeruimd. Honderden kilo’s niet-molengerelateerde zaken zijn afgevoerd en de ruimte op de begane grond is zo veel mogelijk leeggemaakt, want daar komt het nieuwe ambachtslokaal/educatieruimte. Hier zullen ook ambachten als zeilmaken, smeden en houtbewerking onderwezen worden, want ook die maken deel uit van het molenaarsvak.

Upgrade in stijl

Op 10 januari begint Bouwbedrijf Bootsma uit Easterwierum met de werkzaamheden: de toegangsruimte wordt opgehoogd en opnieuw bestraat, de wanden geïsoleerd, de trap naar de zaagvloer minder steil gemaakt, verlichting verbeterd, het verouderde keukentje en toilet vernieuwd. De benedenverdieping krijgt verschillende functies. 

Achter een glaswand is straks het verse zaagsel te zien van het vers gerestaureerde elektrisch aangedreven zaagraam dat één vloer hoger staat, er komen informatiepanelen, er kunnen kleine exposities ingericht worden en er is dus ruimte om kleine groepen te ontvangen en te onderwijzen. Bij de upgrade van de molen wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt van in De Rat gezaagd hout. Een upgrade betekent overigens niet dat er straks een modern en strak interieur op de begane grond te vinden is. Wel modern en aan alle eisen van deze tijd voldoend, maar verder helemaal in de stijl en sfeer van de molen. Naar verwachting is de verbouwing in de loop van maart klaar.

Related posts

Betimmering op streek

by De Molenaar
2 jaren ago

Opruimen en leeghalen

by De Molenaar
2 jaren ago

Zaagtriem vervangen (bekijk filmpje)

by De Molenaar
2 jaren ago
Mobiele versie afsluiten