De mensen van de molen

Op houtzaagmolen De Rat, een schitterend werkend industrieel monument én opleidingsplaats voor het molenaarsberoep, draaien twee beroepsmolenaars en zeventien vrijwillige molenaars. Deze enthousiaste vrijwilligers, van wie een aantal al decennialang op de molen komt, leveren ongeveer 85 arbeidsuren per week. Acht van hen zijn gediplomeerd molenaar. Bijna de helft van de vrijwilligers heeft de cursus Bedrijfshulpverlening (BHV) met goed gevolg afgelegd.

Vrijwilliger worden?

Al van jongs af aan gefascineerd door molens? Je interesse gewekt tijdens een open dag? Besmet geraakt tijdens een bezoek aan een molen? Eén ding hebben molenaars en vrijwilligers van De Rat gemeen: ze zijn gegrepen door het ‘hout- en molenvirus’.

Wil je ook deel uitmaken van deze enthousiaste groep? Werken op het tempo van de wind en bezoekers laten meekijken met wat je doet en zo de geschiedenis van de molen en het molenaarsambacht laten voortleven?

Vervolgens kun je een paar keer meelopen op de molen om te kijken of het wat voor je is. Heb je de ambitie om (vrijwillig) molenaar te worden, dan kun je je inschrijven voor de tweejarige opleiding. Deze kun je ook op De Rat, erkend als officiële opleidingsplaats, zelf volgen.

Hoe dan ook lever je als vrijwilliger een belangrijke bijdrage aan het instandhouden van dit bijzondere historisch monument. En dames…. de molenwereld is zeker niet alleen voor mannen!

Interesse? Neem contact op of kom eens langs!

Stichting Houtzaagmolen De Rat heeft tot doel om de IJlster molen te beheren, exploiteren en onderhouden. De molen is eigendom van de gemeente Súdwest-Fryslân.
Stichtingsbestuur
has been added to the cart. View Cart