Nieuwe uitstraling brochure 2023

De lente en het toeristische seizoen staat voor de deur. Door de hele provincie vind je straks weer onze folders. Dit jaar in een nieuw jasje en met een eigentijdse frisse uitstraling met dank aan Deen Design uit IJlst voor de uitvoering en drukwerk begeleiding. Laat het seizoen maar beginnen.

Belangenvereniging De Hollandse Molen 100 jaar

De Hollandsche Molen zet zich als belangenvereniging al sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Om deze doelen te bereiken is De Hollandsche Molen actief voor iedereen die in molens is geïnteresseerd, voor moleneigenaren en andere molenprofessionals.

In Nederland zijn ruim 1.200 molens te bewonderen. Als de molen voor bezoekers open is, dan hangt de blauwe wimpel uit. Een bezoek aan een molen is altijd de moeite waard! > lees meer

‘Fjoerkoertoer’ 11 januari te gast bij De Rat

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente is dit keer anders dan voorgaande jaren. In januari organiseert de gemeente Súdwest-Fryslân de ‘Fjoerkoertoer’. Tijdens deze bijzondere nieuwjaarsreceptie op zes avonden in zes verschillende steden in onze gemeente, luiden we met elkaar het nieuwe jaar in.

Er worden geen persoonlijke uitnodigingen gestuurd. Aanmelden voor de Fjoerkoertoer is niet nodig. >>lees verder

Nieuw jaar, nieuwe zeilen

De Rat gaat het nieuwe jaar met nieuwe zeilen in. De vertrouwde rode zeilen hebben tien jaar trouwe dienst gedaan en zijn aan vervanging toe. Het is misschien even wennen, maar ze worden vervangen door witte zeilen. Tien jaar geleden ging dat trouwens net zo. Nieuwe molenzeilen zijn namelijk altijd wit. Pas als ze na één of twee jaar geïmpregneerd worden om ze tegen weer en wind te beschermen, verschieten ze van kleur. Het impregneermiddel, hydroline, geeft ze de rode kleur. Koning Molenzeilen uit Leeuwarden naaide de nieuwe zeilen, molenaar Simon Jellema deed zelf het touwwerk, ‘aanlijken’ in molenaarstaal. Touwen rondom verstevigen het doek, in de hoeken komen lussen om de zeilen aan de roedes te bevestigen en met zwichtlijnen kunnen de zeilen uit- en ingerold worden.

Laat die wind maar komen in het nieuwe jaar!

Bijzonder houten naambord voor De Utherne

Dit najaar werd in de sporthal van De Utherne in IJlst, de grote zaal officieel omgedoopt naar de ‘Lieuwe Bergstra Seal’. De naam is te lezen op een prachtig houten naambord dat vervaardigd is door vrijwillige molenaar Annet van Warners. Eerder dit jaar tijdens het 50 jarige jubileum van Lieuwe als turntrainer kreeg hij de benoeming cadeau. Uiteraard werd er een passend stuk hout uitgezocht bij de molen welke vervolgens met de hand gesneden en gegutst werd door Annet, met een prachtig eindresultaat. Schildersbedrijf  Folkert de Vries uit IJlst zorgde voor de juiste afwerking voordat het bord definitief opgehangen werd in de sportzaal. Wat je noemt ambachtswerk, Annet!

Hoogzomer bij De Rat

De zomer brengt gezellige drukte in IJlst, op de Geeuw én op molen De Rat. Afgelopen woensdag telde molenaar Jaap Tiedema zo’n 150 bezoekers. Alleen de wind laat het de laatste weken wat afweten. Hij zit voortdurend in de noordelijke hoek en noordenwind steekt vaak pas tegen het eind van de dag op. Al een week ligt er een stam van een grove den onder het zaagraam te wachten tot de wieken de zagen weer in beweging krijgen. Op deze manier hebben molenaars en vrijwilligers wel alle tijd om de bezoekers in te wijden in de geheimen van wind, wieken en zagen.

Lezing over molens

Bij cultuur historisch centrum ‘De Tiid’ in Bolsward vindt op 12 mei een lezing plaats over molens. Niemand minder dan een van onze eigen molenaars : Simon Jellema zal een deel van de presentatie voor zijn rekening nemen. Wil je er bij aanwezig zijn, meld je dan nog wel even via de link op de pagina van De Tiid.

has been added to the cart. View Cart